.

Abonativa prin e-mail:

Receptia stereofonica FM

La receptiea sterofonica , la iesirea demodulatorului FM, se obtine semnalul stereo multiplex, indiferent daca receptorul este stereofonic sau monofonic. Daca receptorul este monofonic, prin amplificatorul de audiofrecventa, care are banda de 15 kHz, va trece numai semnalul suma (L+R) care va furniza receptia monofonica. În schimb, semnalele pilot si auxiliar stereo avand frecvente mai mari de 15 kHz nu vor trece prin AAF. Daca receptorul este stereo , atunci semnalul multiplex de la iesirea demodulatorului FM este decodificat într-un etaj decodor obtinandu-se semnalele L si R ce se aplica separat celor doua AAF de inalta fidelitate.

scema receptor stereo
Cele doua canale ale AAF trebuie sa fie identice în ceea ce priveaste atat caracteristicile de frecventa si faza cât si curbele de reglare a volumului si tonului. Exista o larga varietate de tipuri de decodoare stereo. Un exemplu este prezentat în Fig.2 .
schema decodor stereo cu divizare frecventa

In figura 2 se remarca o linie orizontala intrerupta care desparte desenul in doua zone . Partea superioara contine blocurile care refac purtatoarea de 38 Khz din informatiile defrecventa si faza continute de semnalul pilot. Aceasta reprezinta o bucla PLL care compara si aduce in faza si frecventa semnalul oscilatorului local(OCT),divizat cu 2,cu semnalul pilot. Un decoder stereo reface purtatoarea de 38KHz ,in domeniul frecventa reprezentando simpla linie spectrala urmand dupa aceea o "demodulare" realizata prin modularea in amplitudine a semnalului oscilatorului intern (sincron cu cel dela emisie), iar semnalul modulator este intreg semnalul stereo complex. Cu ajutorul unui filtru trece-jos avand frecventade taiere plasata intre 15 KHz si 19 KHz se extrage semnalul (L+R) si respectiv a semnalului (L-R). Insumarea celor doua semnale (L+R)/2 si (L-R)/2 genereaza semnalul L pe cand diferenta lor genereaza semnalul R. Aceaste operatii sant realizate in blocul denumit matrice pe schema din figura 2.

Circuite Electronice: 

Add new comment