.

Abonativa prin e-mail:

Multimetru digital modul de utilizare

Unul din dispozitivele, aparatele necesare pentru un electronist, chiar si amator este multimetrul digital .
Utilizarea multimetrului digital este necesara oricarui electronist, pentru efectuarea unor masuratori in cazul in care este nevoie a se verifica anumiti parametrii de functionare a dispozitivelor electronice si nu numai.
Multimetrul digital este un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate determina si masura valori ale unor marimi electrice .
Utilizarea multimetrului digital nu este foarte complicata,dar presupune respectarea anumitor reguli de baza.
Principalele marimi electrice masurabile cu un multimetru digital sunt : rezistenta electrica – Ohm (Ω) , tensiunea electrica – volt (V) , tensiune alternativa (~) , tensiune continua (=) , intensitatea curentului electric – amper (A) , curent continuu (=) , curent alternativ (~)

Pe langa determinarea valorilor acestor marimi electrice , multimetrele ofera si posibilitatea verificarii functionalitatii unor componente ca : rezistente , diode semiconductoare , capacitati electrice , tranzistoare bipolare .

Masurarea tensiunilor

Pentru masurarea tensiunilor multimetrul se conecteaza in circuit in paralel cu sursa de tensiune , valoarea afisata reprezentand diferenta de potential dintre cele doua puncte de test .

Masurarea tensiunii continue V=

Pentru a se masura o tensiune continua se comuta selectorul de game in zona tensiunii continue in dreptul unei valori mai mare decat tensiunea care se doreste a fi msurata ( valoarea din dreptul selectorului inscriptionata pe aparat reprezinat valoarea maxima care poate fi masurata in acea pozitie ) , si se pozitioneaza cele doua sonde (rosie si neagra) intre punctele unde se dorestre masurarea diferentei de potential.Daca valoarea afisata pe ecran este cu minus inseamna ca polaritatea tensiunii masurate este inversa .

Masuratori de tensiune alternativa V~

Pentru masurarea tensiunii alternative se comuta selectorul de game pe una din pozitiile pentru masurare a tensiunii alternative si se conecteaza sondele in punctele de masurare . Valoarea afisata pe ecran reprezentand valoarea efectiva a tensiunii alternative masurate.

Masurarea curentilor electrici

Pentru masurarea curentilor electrici se comuta selectorul de game pe Amperi (A) In cazul multor aparate pentru a masura curenti de cativa amperi este necesar ca sonda rosie sa fie introdusa in mufa corespunzatoare pentru curenti mari .Pentru a masura un anumit curent electric aparatul se conecteaza in serie . Pentru a nu deteriora aparatul este bine ca masurarea curentilor mari sa se fac printr-o rezistenta ( nu utilizati multimetrul pentru a scurcircuita o sursa ) .

Masurarea rezistentei electrice

Pentru masurarea rezistenteu cu ajutorul multimetrului este necesar sa se comute selectorul de gama pe Ohmi iar cele doua sonde se pozitioneaza intre cele doua puncte intre care se doreste masurarea rezistentei ( in cazul unui rezistor intre terminalele sale ) .In cazul in care este masurat un rezistor valoarea afisata pe ecranul multimetrulu va fi cea inscriptionata pe acesta + - toleranta inscrisa pe el (5%,10% ,etc.) . Cand sondele se pun in scurtcircuit iar selectorul de game este pe Ohmi valoarea indicat de multimetru trebuie sa fie 0 (cat mai aproape de 0).Masurarea rezistentelor electrice nu se face pe un circuit alimentat .

Determinarea functionarii dispozitivelor semiconductoare (diode , tranzistori )

Pentru verificarea diodeleor se conecteaza selectrorul de game in dreptul simbolului diode si se conecteaza sonda rosie pe ANOD si cea negra pe CATOD indicatia instrumentului fiind o anumita valoare , iar la conectare inversa a sondelor indicatia este 1 (nu conduce).

Pentru a verifica tranzistoare bipolare putem proceda ca si in cazul diodelor .

Un tranzistor = doua diode (dioda Baza-Emitor si dioda Baza-Colector).

In cazul unui tranzistor npn se pune sonda rosie pe baza si se verifica terminalele emitor si colector sa indice o rezistenta mica (sute de ohmi). La conectarea sondei negre pe baza instrumentul trebuie sa indice intrerupere la emitor si colector.

Schema Electronica: 
Multimetru digital modul de utilizare
Circuite Electronice: 

Add new comment