.

Abonativa prin e-mail:

Cablaje imprimate cu PNP Blue

Folia de transfer PnP este un mijloc practic si usor, care face posibila realizarea de cablaje imprimate intr-un mod rapid si curat . Evident, aceste cablaje nu pot concura calitativ cu cele realizate prin metode fotografice, insa in multe cazuri primeaza timpul de executie .
Principiul de functionare se bazeaza pe principiul de functionare a imprimantei laser unde exista un tambur fotosensibil din seleniu pe care raza laser "deseneaza" urma de imprimare care apoi se impregneaza cu toner-ul, care adera numai la zonele desenate (electrizate) anterior de raza laser.
Tamburul, rotindu-se, transpune tonerul pe hirtie, toner care este apoi presat la cald pe hirtie, realizeazindu-se astfel fixarea urmei de imprimare. Acelasi principiu de functionare il au si copiatoarele xerox, doar ca aici urma imprimarii se realizeaza pe tambur nu cu laser ci cu ajutorul unui spot de lumina dat de un bec cu incandescenta.
Datorita structurii chimice superficiale a foliei PnP, tonerul de pe tamburul de seleniu se transpune pe foile, se fixeaza acolo dar nu definitiv. In momentul cind punem folia deja imprimata pe cablajul curatat (evident, fata cu tonerul sa faca contact cu cuprul cablajului), putem "transpune" tonerul de pe folie pe cablaj cu ajutorul unui calcator de haine incins.
Acest toner transpus pe cablaj reprezinta de fapt zonele ce nu vor fi corodate. Dupa indepartarea foliei placuta poate fi introdusa in baia de corodare formata din clorura ferica sau acid clorhidric cu apa oxigenata. Traseele pot fi transpuse pe folia PnP folosind numai imprimanta laser sau xero copiatorul.
Modul de utilizare
1. Se curata cablajul cu ajutorul unui praf de curatat sau cu o hirtie abraziva fina.
2. Listarea cablajului pe Folia PnP folosind doar cu xerocopiatoare sau imprimante laser. Desenul cablajului ce il vedem pe folia PnP iesita din imprimanta trebuie sa arate ca sl cum am vedea traseele (prin transparenta) dinspre partea cu piese , i oglindit. Imprimarea sau xerocopierea se va face pe partea mai lucioasa a foliei PnP (nu pe partea din spate pe care are inscriptii).
3. Desenul ce apare pe folie trebuie decupat, lasind o margine de cca 0,5 cm.Fixam folia pe placuta curata pe fata cu cupru si incingem calcatorul la o temperatura (de pornire) ce corespunde pentru nylon. Temperatura calcatorului trebuie aleasa experimental, ea depinzind si de tipul tonerulul.
4. Cu calcatorul incins apasam peste folie, incepind de la mijlocul ei, pins se lipeste si venim progresiv spre margini. Acest proces poate sa dureze cca 2...3 minute la o placa de 10x10cm, depinzind si de temperatura calcatorului.Desenul traseelor va transpare si se va vedea la un moment dat si pe spatele foliei, adica unde plimbam calcatorul.
5. Verificam daca traseele transpar peste tot si ne asiguram astfel daca am dat peste tot cu calcatorul.
6. Dupa racire indepartam incet folia de pe cablaj, incepind de la un colt. Eventualele greseli pot fi reparate cu vopsea sau o carioca speciala.
7. Placuta astfel pregatita poate fi pusa in baia de corodare formata din clorura ferica sau acid clorhidric cu apa oxigenata, care trebuie pregatita conform prescriptiilor producatorulul. Dupa corodare se indeparteaza tonerul cu un solvent organic, cu praf de curatat sau cu hirtie abraziva fina.
Observatii
Aceasta tehnologie permite sa realizarea unei treceri printre pinii unui circuit integrat obisnuit.
Desigur, se pot face linii si mai fine, dar probabilitatea de a avea intrerupere pe ele e mare.
Calcatorul prea cald poate sa arda (sa topeasca) folia.
In timpul termofixarii aderenta acestora poate fi analizata prin ridicarea coltului foliei. Daca s-a tonerul transpus pe cablaj este OK iar daca atunci mai trebuie "insistat" cu calcatorul.
Pentru a nu lista pe toata folia odata este necesar sa listam desenul pe o hartie normala dupa care decupam o folie de marime convenabila si o lipim pe hirtie, exact pe desen, cu o eticheta termorezistenta; apoi mai imprimam inca o data desenul, pe aceaesi foaie de hirtie ;evident, imprimeul va pica in acelasi loc.

Circuite Electronice: 

Add new comment