.

Abonativa prin e-mail:

Radioreceptor unde scurte cu tranzistori

Un radioreceptor foarte simplu pentru unde scurte poate fi realizat utilizand schema electronic din figura de mai jos . Partea de radiofrecventa o constituie primul etaj format din trei tranzistoare (amplificatorul de audiofrecventa). Pentru gama de frecvente 28MHz,bobinele L1 si L2 se realizeaza pe o carcasa cu miez de ferita cu diametrul de 6mm. Bobina de antenna L1 are 3 spire iar bobina L2 ( de accord) are 10 spire . L1 este realizata din sarma CuEm cu diametrul 0.2mm iar L2 din acelasi tip de sarma cu diametrul de 0.3 mm (distant intre L1 si L2 trebuie sa fie de aproximativ 2 mm . Im emitorul tranzistorului T1 este montat socul S , aceasta bobina find bobinata pe corpul unei bobine de 1M , avand 100 spire din sarma CuEm cu diametrul de 0.1 mm.Capacitatea condensatorului de reactive trebuie sa fie de maxim 20pF iar condensatorul de accord Cv are capacitatea maxima de 40pF.
Daca se doreste modificarea gamei de unde scurte , se vor mai bobina spire in plus la bobina L2.
Tranzistorul T1 este de tipul P402( sau alt tip de radiofrecventa) iar tranzistoarele T2, T3 sunt de tipul EFT321 iar T4 e de tipul EFT323 ( tranzsitoarele pot fi inlocuite cu alte tipuri echivalente) .
Transformatorul de iesire Tr poate fi utilizat de la alte aparate sau se poate construiipe un miez de 1-1.5 cm patrati , bobinand 400 spire din sarma CuEm cu diametru 0.1-0.15mm pentru primar si 100 spire CuEm cu diametrul 0.3mm. Antena utilizata trebuie sa aiba o lungime maxima de 5m cuplata printr-un condensator de 10-20 pF. Intreg montajul se alimenteaza cu o tensiune de 9 volti DC ( foarte bine filtrate).

Schema Electronica: 
Schema electronica radioreceptor unde scurte
Circuite Electronice: 

Add new comment