.

Abonativa prin e-mail:

Radioreceptor AM cu TBA120

Utilizand schema electronica de mai jos poate fi construit un radio receptor foarte simplu ce functioneaza unde medii si lungi.
Etajul de acord al receptorului serveste de asemenea ca antena activa, care poate fi pozitionata favorabil pentru a obtine cea mai buna receptie posibila. Montajul este complet separat de restul receptorului, care consta din demodulatorul ce furnizeaza iesirea de audiofrecventa. Carcasa de plastic a antenei contine un circuit de intrare acordat realizat de o bobina pe bara de ferita (L2) si o dubla dioda varicap. Semnalul antenei este transmis la etajul de acord printr-un tranzistor (T1) repetor pe emitor asigurandu-se un semnal de iesire de mare impedanta spre modulator.
Semnalul receptionat nu este amplificat de etajul ce formeaza antena activa, ci de o parte a circuitului integrat TBA120 care formeaza modulatorul. Bobina L2 serveste ca soc de emitor pentru T1 L3 decupleaza sursa de alimentare si tensiunea de acord; si prin aceasta se impiedica scurtcircuitarea semnalului de iesire de radiofrecventa al antenei active. L4 face exact acelasi lucru pentru demodulator
Potentiometrul P2 fixeaza amplificarea lui T3 care asigura un nivel de iesire compatibil cu semnalul necesar la intrare pentru orice amplificator.
Cu exceptia lui L1, se pot folosi pentru bobine socuri standard. L1 consta din 250 de spire din fir de cupru emailat cu diametrul de 0,2 mm, pentru gama undelor lungi, si 80 de spire din fir de cupru emailat cu diametrul de 0,3 mm (pentru unde medii) care se infasoara pe o bara de ferita cu lungimea de aproximativ 20 cm si cu un diametru de 10 mm. Bucla de reactie pozitiva se conecteaza la o priza a bobinei situata la un sfert din numarul de spire pornind de la capatul de masa.

Schema Electronica: 
schema electronica Radioreceptor AM cu TBA120
Circuite Electronice: 

Add new comment