.

Abonativa prin e-mail:

Miniemitator Fm 250mW

Un miniemitator FM simplu poate fi construit utilizand schema electronica din figura de mai jos . Acest miniemitator FM lucreaza in banda FM 87.5-108 MHz si are o putere de transmisie de aproximativ 250mw ( suficient pentru ca semnalul transmis sa poata fi receptionat pana la cateva sute de metri) .
Emitatorul FM este conceput utilizand componente electronice clasice si cativa transistori.
Tranzistorul T1 poate fi de tipul BC107, BC171 sau echivalent si este utilizat ca preamplificator ( pentru a amplifica semanlul audio de la microfon) .
Cu ajutorul potentiometrului R2 , semanlul de intrare poate fi reglat astfel incat semnalul aplicat tranzisorului T1 sa nu fie supraamplificat deoarece un semnal prea pare aplicat tranzistorului T1 poate produce o supramodulatie .
Semnalul de la tranzistorul T1 este furnizat tranzistorului T2 care cu ajutorul componentelor adiacente (C8,C9 si L1 )formeaza un oscilator Hartley .
Frecventa de transmisie poate fi setata regland capacitatea condensatorului C8 sau variind inductanta bobinei L1 . Bobina L1 trebuie sa aiba patru spire din sarma de 0.8-1mm CuEm bobinate pe un cilindru de 6 mm diametru cu distanta de 1 mm intre fiecare spira .
Antena utilizata in acest miniemitator electronic poate fi realizata dintr-o sarma de cupru cu lungimea de 60-70 mm.
Montajul poate fi alimentat cu o tensiune cuprinsa intre 9 si 18 volti , dar se recomanda a se utiliza o tensiune de alimentare intre 9 si 12 V DC .

Schema Electronica: 
schema Miniemitator Fm 250mW cu tranzistori
Circuite Electronice: 

Add new comment