.

Abonativa prin e-mail:

Stabilizator electronic pentru panouri solare

Utilizand aceasta schema electronica, poate fi construit un stabilizator electronic pentru panouri solare.
In schema, T1 conecteaza sau deconecteaza complet sarcina externa. Prin urmare, disipatia pe acest FET este (teoretic) nula, din moment ce curentul prin el sau tensiunea la bornele lui sunt nule. Cu toate acestea, este recomandabila montarea acestuia pe un mic radiator (aproximativ 5°K/W).
Cand tranzistorul T1 este blocat, panoul solar debiteaza intreaga energie pe baterie. In momentul in care tensiunea bateriei devine prea mare, FET-ul se blocheaza. Daca R este dimensionata corespunzator, ea va disipa toata energia furnizata de panoul solar si ca urmare scade tensiunea panoului iar bateria nu se mai incarca. Dioda Schottky impiedica descarcarea bateriei prin rezistorul de suntare.
Tensiunile la care se conecteaza / deconecteaza suntul se regleaza cu P1, respectiv P2. Tensiunile recomandate sunt 14,1 V si 12 V
Circuitul propriu-zis nu absoarbe un curent mai mare de 4 mA.
BUZ10 poate comuta pana la 20 A. Valoarea lui R se calculeaza din legea lui Ohm si
parametrii panoului solar. Acestia trebuie sa indice valorile nominale ale panoului, de exem- plu: 14,4 V la 8 A. in acest caz, rezistorul sunt va avea 1,8 ohmi la 115 W. Pentru ca rezistorul sa nu se incinga puteti lege o valoare mai mica, ce are o putere mai mare.

Schema Electronica: 
Stabilizator electronic pentru panouri solare
Circuite Electronice: 

Comments

unde este legat pinul 2 de la ic2a

Nu e conectat

Add new comment