.

Abonativa prin e-mail:

Sistem de alimentare celule solare

Un sistem de alimentare celule solare, poate fi construit utilizand aceasta schema electronica. Acest circuit electronic este compus din trei parti: o dioda, un panou de celule solare si o baterie reincarcabila. Dioda impiedica descarcarea bateriei prin panoul solar in lipsa luminii solare sau la iluminari scazute. Desi dioda este de obicei de tip Schottky, tensiunea directa pe aceasta poate produce o pierdere apreciabila de energie. Circuitul de fata foloseste o dioda speciaia cu tensiune directa redusa.
Pentru reglarea circuitului, inlocuiti panoul solar cu o sursa reglabila de tensiune stabilizata, cu limitatorul de curent fixat la o valoare nepericuloasa pentru baterie. Reglati iesirea sursei de alimentare la un nivel cu 0,1 V mai mare decat tensiunea curenta a bateriei. Apoi, reglati P1 pana in punctual in care iesirea lui IC1 a trecut in „1“ logic. La sfarsit, cu un ampermetru daca bateria nu se descarca atunci cand tensiunea sursei se afla sub valoarea tensiunii curente a bateriei.

Schema Electronica: 
schema electronica sistem de alimentare celule solare
Circuite Electronice: 

Comments

Buna ziua,
Am si o intrebare legata de aceasta schema. Am de facut un incarcator cu celule solare pentru telefoane mobile. De la celule pot obtine o tensiune de 2-4V si o intensitate de cca. 300-400mA. Pentru telefon am nevoie de 3.7V si 355mA (Nokia 1600), parametri ce ii obtin de la celule, in schimb as avea nevoie ca acesti parametri sa fie constanti. Intrebarea ar fi daca acest circuit, modificat, m-ar ajuta, sau as avea nevoie de altceva. Multumesc anticipat!

se poate utiliza si aceasta schema, sau puteti utiliza schema o alta schema asemanatoare
http://www.electroniq.net/power-supply/battery-chargers/batteries-solar-...

Add new comment