.

Abonativa prin e-mail:

Regulator de tensiune pentru panou solar

Acest regulator de tensiune pentru dispozitive ce folosesc celule solare este foarte simplu, de realizat utilizand foarte putine componente electronice . Daca se foloseste o baterie reincarcabila ca dispozitiv de stocare a energiei, un circuit regulator de tensiune asigura incarcarea bateriei cand tensiunea de iesire a celulei este ridicata, si constituie o sarcina minima la bornele bateriei atunci cand tensiunea de iesire a celulei este scazuta.
Doarece tensiunea de alimentare este furnizata de un panou solar, regulatorul functioneaza intotdeauna, chiar si atunci cand bateria este complet descarcata sau deconectata. Aceasta constituie cea mai buna protectie posibila impotriva supratensiunii pentru toate circuitele alimentate de bateria solara .
Acest regulator de tensiune este construit utilizand stabilizatorul de tensiune de precizie tip TL431LP produs de National Semiconductor. Cand tensiunea de iesire a bateriei solare creste peste nivelul stabilit cu P1, apare un curent prin R3-R2-D1. Cand acest curent atinge circa 5 mA, tranzistorul T1 incepe sa conduca. Colectorul lui BD642 este conectat Tn mod convenabil la masa, ceea ce permite montarea acestuia direct pe radiator.

Schema Electronica: 
shema Regulator de tensiune pentru panou solar
Circuite Electronice: 

Comments

asdori si eu mai multe detali despre acest regulator [am un panou ce imi scoate la liber 24v iar cind il cuplez la acest regulator imi da03v carei situatia astept raspuns la adresa de mail va multumesc

Add new comment