.

Abonativa prin e-mail:

Driver LED bicolor

Utilizand acest circuit electronic permite comandarea unui led multicolor, ce is schimba culoarea de iluminare in functie de tensiunea de alimentare. Cand tensiunea de control de la intrarea circuitului variaza de la 0 V la +12 V, LED-ul lumineaza la inceput verde si apoi trece, gradat, prin portocaliu si galben, pana la rosu.

Cele doua sectiuni ale LED-ului bicolor (rosu si verde) sunt comandate separat: cea verde cu IC1a prin R7, iar cea rosie cu IC1b prin R8.
AO IC1b are amplificarea egala cu 2, rezultand aprinderea LED-ului rosu incepand de la tensiuni de intrare de aproximativ 0,5V. Aceasta sectiune lumineaza la stralucirea maxima cand Uin > Ub / 2.
AO IC1a este un amplificator inversor cu amplificarea egala cu 2. Intrarea sa neinversoare este conectata la un potential Ub / 2. Csind tensiunea de intrare este mai mica decat Ub / 2, iesirea lui este pe nivel high. Cand tensiunea de intrare creste peste Ub / 2, sectiunea verde a LED-ului va lumina tot mai slab, stingandu-se complet atunci cand Uin = Ub.

Tensiunea de alimentare nu trebuie sa depaseasca 30 V: cand este mai mare de 12 V, valorile rezistoarelor R7 si R8 trebuie modificate corespunzator.

Schema Electronica: 
schema electronica Driver LED bicolor
Circuite Electronice: 

Add new comment