.

Abonativa prin e-mail:

Schema incarcator NiMh cu LM317

Un incarcator foarte simplu pentru acumulatoarele NiMh poate fi realizat utilizand schema electronica de mai jos. Acest incarcator, nu utilizeaza component electronice specializate pentru face incarcarea, el fiind construit utilizand amplificatoare operationale, component CMOS si bincunoscutul regulator de tensiune LM317.
Iesirea CT13 a lui IC2 trece in „1“ logic dupa 2 ore 30 min, dupa care incarcarea inceteaza. In acelasi timp. iesirea lui IC1a trece in „1“ atunci cand tensiunea bateriei creste peste 1,49 V / element (acest lucru, de asemenea. duce la oprirea incarcarii)
Numarul de elemente continute in bateria de incarcat se stabileste din valoarea lui R14: pentru un element, rezistorul va fi omis; valoarea sa pentru 2 celule este 100 k; pentru 3 celule, 2 x 100 k in paralel (= 50 k); patru celule, 3 x 100 in paralel; s.a.m.d.
Un alt mod pentru oprirea incarcarii este prin intermediul temperaturii masurate cu IC5 (cand temperatura creste peste 40°C, IClb comanda oprirea incarcarii).
Nivelul tensiunii de alimentare depinde de numarul elementelor continute in bateria de incarcat. Valoarea sa minima este 4 V plus numarul de elemente ale bateriei inmultit cu 1,5 V.
Este necesara montarea lui IC4 pe un mic radiator de racire (10°K / W).
Pentru conectarea incarcatorului trebuie apasate doua butoane: S1 reseteaza temporizatorul IC2, iar S2 blocheaza tiristorul Th1

Schema Electronica: 
Schema incarcator NiMh cu LM317
Circuite Electronice: 

Add new comment