.

Abonativa prin e-mail:

Schema Incarcator baterii NiCd 9V

Utilizand aceasta schema electronica, poate fi realizat un circuit de incarcare pentru acumulatoare NiCd. Acest incarcator electronic permite incarcarea simultana a patru baterii NiCd de 9 V. Potentialul cursorului lui P1 regleaza tensiunea la care se vor incarca bateriile.
Potentialul cursorului este aplicat de asemenea la intrarile neinversoare ale celor patru comparatoare, IC2a - IC2d, prin rezistoare de 100 k. Cand tensiunea bateriei este prea mica, comparatorul asociat basculeaza, ceea ce determina deschiderea tranzistorului aferent, deci bateria se incarca.
Tensiunea de incarcare, rezultata ca urmare a curentului prin baterii, poate creste pana la nivelul fixat cu P1. Cand este atins acest nivel, circuitul respectiv se blocheaza, iar t.e.m. a bateriei scade aproape instantaneu.
LED-urile din circuitele de emitor ale tranzistoarelor dau o indicatie vizuala a conectarii / deconectarii curentului de incarcare. Cand bateria este aproape complet descarcata, LED-ul va lumina continuu, iar cand incarcarea este aproape completa, curentul de incarcare se intrerupe tot mai des, astfel ca LED-ul incepe sa palpaie. Cu cat se afla mai aproape de incarcarea completa, cu atat mai repede va clipi .

Schema Electronica: 
Schema incarcator baterii nicd
Circuite Electronice: 

Add new comment