.

Abonativa prin e-mail:

Schema comutator IR cu SFH505A

Utilizand circuitul integrat SFH505A fabricat de Siemens, poate fi realizat un comutator actionat in infrarosu.
Acest comutator actionat in infrarosu are poate fi utilizat pentru actionarea diferitelor dispozitive electronice. Semnalul de iesire al lui IC1 are durata impulsului limitata la o valoare maxima.
Majoritatea telecomenzilor comerciale folosesc transferul de date modulate, in care latimea impulsurilor e mai mica decat cea cu care poate lucra IC1. Diferenta este usor detectata de un integrator, R2-C2, si un trigger Schmitt, reprezentat de intrarea T a monostabilului IC2a. Constanta de timp este exact atat de mica incat sa asigure ca, pentru latimea maxima a impulsului lui IC1, tensiunea la bornele lui C2 va fi chiar sub pragul de comutare al lui IC2a (IC1 are iesirea activa in „zero“, acesta fiind motivul conectarii la intrarea negata a triggerului IC2a).. Durata impulsului monostabilului a fost stabilita la aproximativ o jumatate de secunda. Prin urmare, circuitul nu poate comanda rapid conectarea sau deconectarea.
Dioda D2 indica ca IC2a a receptionat un impuls de declansare.
Releele pot comuta pana la 2000 VA (8 A).
Curentul absorbit de un echipament in momentul conectarii se poate limita cupland intai tensiunea de alimentare in serie cu un rezistor, prin intermediul primului releu, si folosind apoi al doilea releu pentru a elimina din circuit rezistorul serie.
Circuitul absoarbe un curent de circa 0,6 mA cand releele sunt dezactivate si LED-urile stinse. Cu releele actionate si LED-urile aprinse, acesta creste la 125 mA.

Schema Electronica: 
Schema comutator IR cu SFH505A
Circuite Electronice: 

Add new comment