.

Abonativa prin e-mail:

Regulator turatie minibormasina

Cu ajutorul unui regulator de tensiune integrat conectat invers turatia unei minimasini de gaurit se poate regla intre anumite limite in asa fel incat ea sa ramana con¬stanta, independent de sarcina.
In schema electronic prezentata mai jos procesul de reglare a turatiei este preluat de un regulator integrat de tensiune , ce permite utilizarea motoarelor cu tensiune de alimentare de la 2,5 V la 12 V la un curent maxim absorbit de 1 A.
Tensiunea de iesire este determina¬te de raportul rezistentelor R1 si R2. Uout = (R1 + R2)Uc/R2 .
Uc este egal cu -2,23 V la regulatorul de tensiune 79GU. Regulatorul integrat are rolul de a mentine constanta, la valoarea de -2,23 V, tensiunea fata de borna „comuna".
Cu ajutorul potentiometrului P2 se poate regla gradul de cuplare (prin cuplaj tensiunea de iesire creste odata cu cresterea curentului de iesire). Prin aceasta, turatia prestabilita ramane constanta.
Tensiunea maxima masurata cand P2 este rotit maxim trebuie sa fie cu circa 20% mai mica decat tensiunea maxima admisibila a motorului (in cazul in care nu este asa, valoarea lui R1 trebuie micsorata sau marita corespunzator).
Desii regulatorul de tensiune este conceput cu protectie la ambalare termica , acesta trebuie montat pe un radiator corespunzator.

Schema Electronica: 
Schema electronica regulator turatie minibormasina
Circuite Electronice: 

Add new comment