.

Abonativa prin e-mail:

Oscilator comandat in tensiune realizat cu OP80

Acest oscilator comandat in tensiune este realizat cu amplificatorul operational OP80.
Integratorul realizat cu OP80, are rolul de oscilator comandat in tensiune si nu este afectat de polaritatea tensiunii de comanda. In prezenta unei tensiuni continue la intrarea montajului, C1 se va incarca,in functie de polaritatea tensiunii de intrare, potentialul pe C1, si, in acest fel, tensiunea de la iesirea lui IC1, vor fi pozitive sau negative.
Semnalul de la iesirea lui IC1 este aplicat unui comparator cu fereastra care are un prag de comutare atat pentru semnalul pozitiv, cat si pentru cel negativ. Aceste maxime sunt fixate la ±100 mV, cu ajutorul lui P2.
O corecta dimensionare a lui R1 va va permite sa stabiliti raportul dintre tensiune si frecventa( de exemplu, la valoarea de 1 Hz/mV). Cu intrarea scurtcircuitata, se regleaza P1 pentru cea mai scazuta frecventa posibila a semnalului de iesire (ideal, f = 0). Tensiunea maxima de intrare este determinata de amplitudinea curentului de iesire al lui IC2 (15 mA) si poate ajunge pana la 15 x 10^-3 x R1.

La iesirea din oscilator se va obtine un semnal dinte de fierastrau, cu o frecventa de cel mult 10 kHz.
Frecventa ca functie de curentul de intrare este data de relatia: Iin/(UvfxC1) [Hz] (cu valorile componentelor date in schema: f=Iin/(3,9x10^-10) [Hz]) .
Tensiunea de alimentare a amplificatorului OP80 nu trebuie sa depaseasca ±8 V (curentul tipic prin montaj, va fi de 4 mA).

Schema Electronica: 
schema electronica Oscilator comandat in tensiune realizat cu OP80
Circuite Electronice: 

Add new comment