.

Abonativa prin e-mail:

Circuit de temporizare realizat cu ao

Acest circuit de temporizare este realizat utilizand amplificatoare operationale si tranzistori . Elementul care determina temporizarea in acest circuit este condensatorul C1, care se incarca printr-o sursa de curent realizata cu T1.
Cu valorile date in schema, intervalul de timp este cuprins Tntre 1 si 10 minute.

Rampa si tensiunea de referinta sunt comparate cu IC1a si IC1b, ambele avand iesiri cu colector in gol. Ignorand pentru moment ICla, tranzistorul de iesire al lui IClb va fi blocat atata timp cat tensiunea fixata este mai mare decat potentialul lui C1. Daca acest potential devine mai ridicat decat tensiunea de referinta, tranzistorul de iesire al lui IClb conduce si T2 se blocheaza.
O iesire activeaza bu¬zerul dupa ce s-a scurs un interval de timp de la pornire, iar a doua iesire dezactiveaza la loc buzerul dupa scurgerea unei perioade ceva mai mari de la pornire. Astfel, bzerul suna numai pe timpul scurtei suprapuneri a celor doua perioade. Durata acestei suprapuneri se fixeaza cu P1. Intervalul de timp dinaintea activarii buzerului se stabileste cu P2, iar temporizarea incepe la apasarea lui S1.

Schema Electronica: 
Circuit de temporizare realizat cu amplificatoare operationale
Circuite Electronice: 

Add new comment