.

Abonativa prin e-mail:

Automat pentru aprindere lumini

Utilizand montajul din schema electronica de mai jos poate fi utilizat un dispozitiv ce aprinde si stinge lumina din mai multe incaperi aleator . Acest circuit electronic aprinde lumina odada cu scaderea intensitatii luminoase din zona unde este plasat senzorul de lumina (fotorezistorul) si o lasa apriinsa timp de 1...5 ore .
Circuitul poate fi utilizat pentru a creea impresia ca exista personal in cladirea in care este montat ( util cand plecati in vacanta ) sau pentru a pornii lumina in mod automat in diverse incaperi .
Cand intensitatea luminoasa scade fotorezistenta (LDR) B1 creste determinand iesirea portii N6 sa treaca in starea logica „0“ ( moment care se poate fi reglat cu P1). Intrarea de reset (pin 12) a numaratorului IC1 este prin urmare tot „0“ logic, si IC1 incepe sa numere. Numaratorul contine un generator de tact intern a carui frecventa este determinata de condensatorul C2, potentiometrul P2 si rezistenta R4.
Din momentul in care IC1 incepe sa numere iesirea lui N5 va fi „1“ logic, dar iesirea lui N7 si prin urmare, tranzistorul T1 vor ramane neafectate pana cand de la N8 va aparea un„1“ logic. Impreuna cu portile N1 ... N4, N8 si N9 formeaza un generator pseudoaleator care, prin poarta N7, comanda tranzistorul T1 si aprinde si stinge luminile din cladire
Dupa o anumita perioada de timp (una pana la cinci ore), iesirea 14 a lui IC1 revine la starea logica „1“ facand ca prin dioda D1 sa se opreasca oscilatorul intern de tact ce va mentine Q14 in starea „1“ logic. Acum, poarta N7 este inhibata, astfel incat luminile din cladire se sting .

Schema Electronica: 
Schema electronica automat pentru aprindere lumini
Circuite Electronice: 

Add new comment