.

Abonativa prin e-mail:

Schema releu actionat de temperatura

Acest circuit electronic de monitorizare a temperaturii este conceput cu un senzor LM335 fabricat de National Semiconductor, care furnizeaza o tensiune de iesire de 10 mV/°C. Aceasta tensiune este comparata de IC1a si IC1b cu doua tensiuni de referinta. Una dintre ele se fixeaza cu P1 iar cealalta cu P2. Iesirea comparatoarelor este folosita pentru comutarea lui D2. D3 şi D5.
Cand tensiunea produsa de D1 este mai mica decat ambele tensiuni de referinta, iesiirile lui IC1a si IC1b sunt in starea „L”: D2 va lumina.
Cand temperatura ambianta creste, tensiunea lui D1 creste proportional. Cand nivelul iesirii senzorului se afla intre cele doua niveluri de referinta, iesirea lui IC1a este in „H“ iar cea a lui IC1b este in „L". Se va aprinde atunci dioda D3, indicand ca a fost atinsa temperatura critica.
La temperaturi si mai ridicate, iesirea lui IC1b trece si ea in „H“ si se aprinde D5, in timp ce se vor stinge celelalte LED-uri, in acelasi timp va fi actionat releul, prin intermediul lui T1. Contactul releului va putea activa o sarcina externa .
Dioda Zener D4 împiedica deschiderea lui T1 atunci cand este aprins D3 .
Temperatura la care trebuie să se aprindă
LED-urile se poate stabili cu P1 si P2. Aveti in vedere ca circuitul este destinat supravegherii temperaturilor „normale", intre 25 si 100°C.
Circuitul de supraveghere absoarbe un curent de aprox. 20 mA; cand releul este actionat, acesta creste la aprox. 50 mA.

Schema Electronica: 
Schema releu actionat de temperatura
Circuite Electronice: 

Add new comment