.

Abonativa prin e-mail:

Schema Convertor 240 110V

Utilizand aceasta schema electronica, poate fi construit un convertor de tensiune AC, ce permite convertirea tensiunii de retea de 220V intr-o tensiune de 110V.
Montajul poate fi utilizat cu succes pentru alimentarea aparatelor electrice, ce necesita o tensiune de alimentare de 110v.
Daca un astfel de aparat reprezinta o sarcina pur rezistiva, ca in cazul radiatorului electric, al letconului, circuitul descris in continuare se va dovedi util. Practic, acesta este un regulator care asigura pe iesire tensiune efectiva de 110 V. Se poate fixa, bineinteles, si o alta valoare pentru tensiunea de iesire, daca se doreste acest lucru.
Cea mai sigura si precisa metoda de masurare a tensiunii pe sarcina este folosirea unui voltmetru de valoare efectiva reala (care indica valoare efectiva si pentru tensiuni nesinusoidale). Daca tensiunea la bornele sarcinii nu este cea corecta, trebuie modificata valoarea lui R2.
Convertorul poate fi cuplat / decuplat de la distanta prin conectarea unui comutator de 240 V la bornele REMOTE( jumperul va trebui eliminate). In acest caz. comanda se poate face si cu o tensiune de 3 - 32 V, asa cum se arata in schema. Acest circuit optocuplor prezinta marele avantaj al izolarii circurtului de comanda fata de retea.
Daca se foloseste un triac de tip TIC226, convertorul poate furniza curenti pana la 2 A. Daca triacul se monteaza pe un radiator, curentul poate urca pana la 4 A.

Schema Electronica: 
Schema Convertor 240 110V
Circuite Electronice: 

Add new comment