.

Abonativa prin e-mail:

Convertor 5v cu MC34161

Utilizand aceasta schema electronica poate fi realizat un convertor de tensiune foarte simplu, ce va produce o tensiune de iesire, de aproximativ 5V. Convertorul de tensiune este contruit utilizand circuitul integrat MC34161, fabricat de Motorola, si permite o tensiune de intrare cuprinsa intre 9.5V si 24V. Deoarece acest convertor de tensiune, lucreaza in comutatie, nu disipa caldura aproape deloc. Curentul maxim de regim permanent este de 250 mA, desi poate face fata unor varfuri de pana la 750 mA.
Comparatorul intern de la pinul 2 al lui IC1 este conectat la iesirea convertorului prin divizorul de tensiune R4-R5, pentru a supraveghea tensiunea de iesire. Cel de-al doilea comparator (pinul 3) este utilizat in circuitul oscilator si conectat la pinul 6 direct, si la pinul 5 prin intermediul lui R3-C3.

In momentul conectarii alimentarii, iesirea convertorului, si astfel tensiunea pe pinul 2, este 0( oscilatorul functioneaza normal). Tranzistorul T1 incarca condensatorul C5 prin L1. Cand T1 este blocat, L1 asigura o alimentare cu energie pentru C5, prin D1. Cand tensiunea la bornele lui C5 a atins un nivel suficient de ridicat, comparatorul de la pinul 2 isi schimba starea. Oscilatorul este comandat in blocare pe pinul 6, astfel ca T1 se va bloca din nou.

Schema Electronica: 
schema electronica Convertor 5v cu MC34161
Circuite Electronice: 

Add new comment