.

Abonativa prin e-mail:

Schema generator de semnal sinusoidal

Acest generator de semnal furnizeaza un semnal de iesire sinusoidal, cu frecventa de 440 Hz, la doua niveluri de tensiune. Alimentarea se poate face cu o tensiune cuprinsa intre 1,5 V si 16 V. IC1a lucreaza ca generator de semnal dreptunghiular; valorile lui R4 si C1 determina frecventa de basculare a iesirii AO. Potentiometrul P1 permite obtinerea unui semnal perfect dreptunghiular (reglajul se poate face prin ascultarea semnalului si ajustare pentru distorsiuni minime).

Reteaua R5-R6-C2 reduce nivelul de iesire al lui IC1a cu 3 dB (50%), dupa care semnalul se suprapune peste jumatate din tensiunea de.
IClb formeaza un filtru Cebasev de ordinul trei, cu frecventa de taiere de 400 Hz, ce elimina majoritatea armonicilor semnalului dreptunghiular, astfel ca la iesire rezulta o forma de unda suficient de apropiata de o sinusoida.

Nivelul semnalului de iesire se selecteaza cu S1 de pe divizorul de tensiune R9-R10-R11, in functie de necesitatile din circuitul de testat. Cu alimentare de 16 V, nivelul de iesire este de 1,5 Vef sau 30 mVef; cu alimentare de 1,5 V, nivelurile de iesire sunt 150 mV si 3 mV. Frecventa de iesire variaza de la aproximativ 440 Hz la 16 V, la circa 370 Hz la 1,5 V.

Schema Electronica: 
Schema generator de semnal sinusoidal
Circuite Electronice: 

Add new comment