.

Abonativa prin e-mail:

Receptor audio IR pentru casti

Utilizand schema electronica de mai jos, poate fi construit un receptor in infrarosu, ce permite receptia unui semnal audio,fara a utiliza fire electrice. Acest receptor in infrarosu poate poate fi utilizat cu emitatorul in infrarosu prezentat intr-un articol precedent.
Ambele tipuri utilizabile de dioda receptoare indicate in circuit au un filtru pentru lumina vizibila si sunt centrate pe lungimea de unda a LED-urilor din emitator (950 nm la 25°C). La o distanta de ordinul metrilor (1,5 2,4 m) se obtine o tensiune de iesire (fara sarcina) de 200 - 300 mV, suficienta pentru multe aplicatii. Curentul absorbit in acest caz este de 9 - 10 mA.

Reglajul lui P1 trebuie facut pentru distorsiuni minime. Cea mai buna solutie de reglare este aplicarea unui semnal audio de 1 kHz cu nivelul de 150 mV emitatorului, si reglarea ambelor circuite pentru minimum de distorsiuni. Aceasta se va face in absenta luminii electrice, deoarece emitatorul nu moduleaza semnalul audio pe o purtatoare, astfel incat becurile, si in special tuburile cu neon (care emit o cantitate apreciabila de IR la 950 nm, modulata cu 100 Hz), pot produce un adevarat brum. Chiar si lumina naturala determina degradarea raportului semnal-zgomot.

Schema Electronica: 
schema Receptor audio IR pentru casti
Circuite Electronice: 

Add new comment