.

Abonativa prin e-mail:

Emitator in infrarosu pentru semnal audio

Acest emitator in infrarosu utilizeaza modulati impulsurilor in durata. Semnalul modulat este produs prin compararea semnalului audio cu un semnal pur triunghiular de inalta frecventa, cu un Cl comparator.
Pentru o raza de actiune mare, curentul prin LED-uri trebuie sa fie ridicat. Intrucat LED-urile nu pot, conduce continuu curenti mari, impulsurile trebuie sa fie scurte, si acesta trebuie sa fie motivul pentru care se foloseste modulatia impulsurilor durata (PWM).
Impulsurile sunt generate de poarta XOR IC2d, care compara semnalul PWM original cu cel intarziat de R5-C3-IC2c.
Semnalul de la iesirea lui IC2d produce comutarea lui T1. In acest mod, curentul absorbit de LED-uri (cu o tensiune de alimentare de 10 V) este limitat la o valoare de varf de 400 mA, cu ajutorul lui R6. Curentul mediu absorbit de circuit va fi atunci de circa 90 mA.
Potentiometrele semireglabile P2 si P3 sunt utilizate pentru eliminarea oricaror diferente intre impulsurile generate de frontul anterior si cele generate de frontul posterior. Reglarea lui P3 se face, fara semnal la intrare, cu ajutorul unui osciloscop, astfel incat toate impulsurile din semnalul de iesire sa rezulte de aceeasi latime. Reglati apoi P2 astfel incat intervalele dintre impulsuri sa devina egale.
P1 este utilizat pentru a obtine interference minime in semnalul receptionat.

Schema Electronica: 
schema Emitator in infrarosu pentru semnal audio
Circuite Electronice: 

Add new comment