.

Abonativa prin e-mail:

Alarma cu declansare intarziata

O alarma cu declansare intarziata poate fi realizata utilizand schema electronica din figura de mai jos . Aceasta alarma electronica intra in functiune dupa aproximativ 30 dupa ce nivelul la intrare devine 0 emitand patru semanle sonore la intervale de o secunda. Aceasta functionare se repeta la fiecare treizeci de secunde pana cand semnalul de la intrare ajunge din nou in stare logica 1.
Circuitul este realizat cu un numerator binar cu 14 etaje, avand oscilatorul incorporat,
realizat in tehnologie CMOS tip 4060. Frecventa oscilatorului, f este determinate de for¬mula f = 1/4R3C1, unde f este in Hz, R3 in ohmi si C1 in farazi.
Oscilatorul este legat intern la intrarea de tact a numaratorului. Imediat ce intrarea de reset (pinul 12) este in starea logica 0, numaratorul incepe sa functioneze. Deoarece in starea initiala iesirile Q4, Q7 si Q10 sunt in starea logica 0 pinul 12 va primi un potential scazut atunci cand intrarea lui N1 este 0. Dupa aproximativ 30 de secunde, Q10 devine 1. Semnalul cu frecventa de 1 Hz de la Q4 este apoi aplicat bazei lui T1. Acest tranzistor va conduce in ritm de 1 Hz si va conecta/deconecta soneria cu aceeasi frecventa. Dupa patru secunde, iesirea Q7 (pin 6) devine de asemenea logica 1. Deoarece ambele intrari ale portii NAND N3 sunt acum la potential logic 1, iesirea sa devine 0. Acest nivel va determina ca intrarea de reset (pinul 12) a lui iC2 sa treaca brusc in starea logic 1 ceea ce va duce la resetarea tuturor iesirilor . Daca intrarea circuitului se mentine in 1 procesul se reia; in caz contrar, circuitul nu se declanseaza.

Schema Electronica: 
schema electronica Alarma cu declansare intarziata
Circuite Electronice: 

Add new comment