.

Abonativa prin e-mail:

Tester continuitate cu amplificator operational 741

Un tester electronic pentru verificarea conexiunilor electrice , a cablurilor poate fi realizat utilizand schema electronica din figura de mai jos .Testerul pentru continuitate din schema electronica de mai jos produce un semnal sonor cand exista un scurtcircuit si nu emite nici un sunet cand circuitul este intrerupt sau cand rezistenta de-a lungul circuitului depaseste 1ohm. Pentru a preveni orice defectare a componentelor sen sibile, si pentru o viata lunga a bateriei testerul injecteaza un semnal slab in circuitul ce este verificat.
Cand se testeaza conexiunile, exista putine sanse sa fie implicate in masuratoare rezistente, semiconductoare si alte componente. Mai mult, este posibil ca unele componente sa nu reziste la curentul si / sau tensiunea pe care le injecteaza testerele. Din acest motiv un tester bun nu va sesiza jonctiuni PN cu impedanta scazuta (diode, tranzistoare) si rezistente. Mai mult, dispozitivul trebuie sa fie suficient de sensibil pentru a lucra cu un semnal slab pentru testare.
Datorita amplificarii mari a ampiificatorului operational 741, curentul si tensiunea pentru semnalul de test pot fi limitate la 200 uA si respective 2 mV. Diferenta de tensiune intre intrarile inversoare (pin 2) si neinversoare (pin 3) de la 741 este amplificata considerabil. Tensiunea ce cade pe R2 asigura ca iesirea ampiificatorului operational sa devina negativa din momentul in care intrarea inversoare are un potential mai mare decat intrarea neinversoare. Potentialul la intrarea neinversoare poate fi crescut prin reglarea lui P1, astfel incat aceasta intrare devine mai pozitiva decat cea inversoare.
Oscilatorul construit cu N1 va genera atunci un sunet in buzer. Tensiunea ce cade pe R2 este urmarea unui contact bun intre bornele testerului.
Frecventa si volumul pot fi ajustate cu ajutorul potentiometrului P2.
O valoare mai mica de 1 ohm indica fie un contact bun, fie un scurtcircuit. Pentru a calibra acest tester de continuitate trebuie urmata urmatoarea procedura:
Se aseaza o rezistenta de 1 ohm (5 sau 10%) intre bornele testerului si se regleaza P1 astfel incat buzerul sa fie la limita de intrare in functiune. Se indeparteaza rezistenta de 1 ohm si se realizeaza un scurtcircuit intre bornele testerului , moment in care poate fi reglat volumul cu ajutorul potentiometrului P2. Cand bornele testerului sunt desfacute (scurtcircuitul este inlaturat), buzerul trebuie sa se opreasca .

Schema Electronica: 
schema electronica Tester continuitate cu amplificator operational 741
Circuite Electronice: 

Add new comment