.

Abonativa prin e-mail:

Tester cabluri electrice cu LM317

Utilizand schema electronica din figura de mai jos poate fi realizat un tester de cabluri electrice foarte simplu ce necesita un numar de componente redus .
La baza acestui montaj este cunoscutul regulator de tensiune LM317 cu ajutorul caruia este aplicata o tensiune pe fiecare cablu care este testat .
Indicatia pe care o ofera acest tester este una vizuala realizata cu LED-uri care sunt alimentate cu un curent constant care este dat de formula I=1.25/R1
Tensiunea de referinta este data de 9 LED-uri conectate in serie ; primul si ultimul fiind alimentate direct de la sursa de alimentare . Dispozitivul de “receptie” este compus din 5 led –uri.
Daca este conectat la dispozitiv un cablu functional Led-urile corespunzatoare unde este conectat cablul vor lumina .
Acest tester poate indica urmatoarele situatii:
Daca doua Led-uri opuse nu lumineaza atunci conductorii din cablul respectiv este scurtcircuitat sau inversat.
Daca Led-ul de la emitator lumineaza rezulta ca unul sau amandoi conductori ai cablului sunt intrerupti .conductorul de iesire a uneia dintre perechi.
Daca mai multe led-uri invecinate nu vor lumina inseamna ca conductorul de la primul Led care nu lumineaza este inversat cu ultimul led care nu lumineaza .
Daca toate ledurile de la emitator si de la receptor lumineaza exista o sansa ca doua perechi sa fie interschimbate si este necesara utilizarea butoanelor de test .
Pentru a utilize noua led-uri este necesar utilizarea unei surse de alimentare de 20 volti , iar daca se doreste utilizarea mai multor led-uri este necesar utilizarea unei alimentari corespunzatoare .

Schema Electronica: 
Schema electronica tester cabluri electrice cu LM317
Circuite Electronice: 

Add new comment