.

Abonativa prin e-mail:

Tester amplificator operational

Utilizand aceasta schema electronica se poate realiza un tester pentru amplificatoare operationale. Acest tester permite o verificare functionala rapida a amplificatoarelor operationale. Pentru aceasta amplificatorul de testat este conectat ca simplu generator de semnale dreptunghiulare.
Cand se apasa pe butonul S1,la intrarea neinversoare a amplificatorului operational ajunge o tensiune de referinta care este rezultata din tensiunea de iesire prin divizorul de tensiune R2/R3. Condensatorul C1 se incarca prin R1 pana cand tensiunea la intrarea inversoare devine egala cu tensiunea de referinta. Deoarece amplificatorul operational lucreaza in acest caz pe post de comparator, iesirea comuta, iar tensiunea de referinta capata polaritatea opusa. Condensatorul C1 se incarca corespunzator pana cand tensiunea ajunge din nou la nivelul tensiunii de referinta.
Atunci cand iesirea amplificatorului operational de testat este la un potential pozitiv, T1 conduce, iar LED-ul D1 se aprinde ,iar daca amplificatorul operational a comutat si iesirea sa este la un potential scazut, atunci T2 conduce si lumineaza LED-ul D2.
Tranzistorul T1 poate fi de tipul BC107, BC547 iar tranzistorul T2 poate fi de tipul BC177 sau BC557 .

Schema Electronica: 
schema electronica Tester amplificator operational
Circuite Electronice: 

Add new comment