.

Abonativa prin e-mail:

Schema electronica tester pentru baterii

Utilizand aceasta schema electronica poate fi realizat un tester foarte simplu pentru verificarea starii de incarcare a diferitelor tipuri de baterii .
Bateria ce trebuie testata se conecteaza cu ajutorul a doi conectori si si cuajutorul a trei LED-uri, de culori diferite, va fi indicata starea bateria („full“ - LED-ul verde, utilizabila LED-ul galben sau epuizata LED-ul rosu).

Cand bateria este conectata, testerul se pune automat in functiune. Nu acelasi lucru se intampla, insa, cand bateria este complet descarcata. Daca avem o banuiala in acest sens trebuie sa apasam butonul TEST, pentru a avea certitudinea ca ea este intr-adevar epuizata( in cazul in care, cu butonul TEST apasat, LED-ul rosu lumineaza, inseana ca bateria pe care am verificat-o este epuizata).
In cazul in care tensiunea bateriei depaseste valoarea minima de 1 V, ambele iesiri de comparator, pinii 1 si 7 a lui lC1 A si lC1B, sunt la un potential ridicat, ceea ce face ca LED-ul rosu sa lumineze. Cand tensiunea bateriei este cuprinsa intre 1,0 V si 1,3 V iesirea lui IC1A ramane in starea H, dar cea a lui IC1B trece in starea L. Ca urmare, LED-ul rosu se stinge, iar LED-ul galben se aprinde. Daca tensiunea bateriei depaseste aproximativ 1,3 V, IC1A basculeaza, astfel ca numai LED-ul verdelumineaza.

Schema Electronica: 
Schema electronica tester pentru baterii
Circuite Electronice: 

Add new comment