.

Abonativa prin e-mail:

Indicator temperatura radiatoare

Un indicator foarte simplu pentru temperatura radiatoarelor poate fi realizat utilizand schema electronica din figura de mai jos .
Atat timp cat temperatura radiatorului nu depaseste 50°C, indicatorul termic va aprinde un LED verde va sta aprins, unul portocaliu va fi prevazut pentru temperaturi de 50 ... 75°C si un LED rosu, pentru temperaturi peste 75°C.
Indicatorul de temperature este compus din doua diode Zener speciale, D1 si D2, conectate in serie pentru a asigura precizia tensiunii Zener de 5,96 V la 25°C. Tensiunea Zener va creste cu 20 mV pentru fiecare crestere de tempe¬ratura cu un grad Celsius. Nivelul de tensiune corespunzator temperaturii radiatorului este comparat cu doua tensiuni de referinta, folosindu-se IC1 si IC2. Cand temperatura ajunge la 50°C, iesirea lui IC2 trece in stare logica “1” astfel incat T3 conduce si avand ca urmare aprinderea diodei D4. La 75°C, iesirea lui IC1 este in stare logica “1” si, prin urmare, T2 si T3 vor conduce, astfel incat D3 se aprinde si D4 se stinge .

Schema Electronica: 
schema electronica Indicator temperatura radiatoare
Circuite Electronice: 

Add new comment