.

Abonativa prin e-mail:

Sursa stabilizata fara transformator cu tiristor

Un sursa stabilizata fara transformator poate fi realizata utilizand schema electronica de mai jos. Acesta sursa stabilizata fara transformator permite alimentarea unui montaj ce necesita o tensiune de 12 volti , fara a utiliza un trnsformator de tensiune. Utiliznd acesta sursa de tensiune , poate fi alimentat un consumator ce necesita un curent maxim de 10 mA .
Montajul se alimenteaza la tenisunea de retea 220 volti .Dioda zener conectata in emitorul tranzistorului Bc109 este de 11 volti . Tiristorul utilizat trebuie sa suporte 150V/150mA.

Schema Electronica: 
schema electronica Sursa stabilizata fara transformator cu tiristor
Circuite Electronice: 

Comments

a testat cineva schema?ma gandeam ca pot inlocui tiristorul cu unul de putere mai mare,sa suporte 2A sa pot alimenta 100 leduri albe

eu unul nu as folosi schema,este pericol de electrocutare !
in sfarsit,daca tii mortis,ajusteaza rezistorul de 12Ko,care limiteaza curentul prin sarcina,cu atentie sa nu prajesti ledurile ,pune unul de minim 10 wati!.
tensiunea de iesire conform schemei ,o poti face ajustabila,de la zero la 12v sau alta tensiune,prin inlocuirea diodei zener de ex. dz sau pl 24z ai maxim 24 volti.reglajul al obtii prin plasarea paralel pe dz a unui potentiometru de 5-10 ko/2 wati,emitorul al vei lega la cursorul potentiometrului liniar.
posibil sa ai mici probleme si cu curentul prin dz,poti ajusta fin rezistorul de 1,5 mohmi sa obtii cei 15ma necesari bunei functionari a dz.
succes !

Add new comment