.

Abonativa prin e-mail:

Sursa reglabila 0-15 volti 5A

O sursa de tensiune reglabila simpla cu o tensiune de iesire intre 0 si 15 volti poate fi realizata usilizand schema electronic din figura de mai jos . Dupa cum se poate observa in schema electronica , aceasta sursa reglabila utilizeaza component electronice clasice ( ce de ex AO 741 , transistor 2N3055) . Dupa conectarea consumatorului , tensiunea de iesire creste exponential cu 1k*C3 ( in cazul in care C3 are 1000uF constanta de timp este de 1 secunda). Cu ajutorul potentiometrului P1 se face reglarea tensiunii iar cu ajutorul semireglabilului P2 se poate ajusta limita superioara a tensiunii de iesire .
Tranzistorul T3 impreuna cu rezistenta R6 au sarcina de a limita curentul de iesire la valoarea maxima (Imax). Valoarea rezistentei R6 se calculeaza utilizant formula R6=0.7/Imax( pentru Imax =5 A, valoarea R6 este de 0.14 ohmi).
Deoarece pierderile de putere in Tranzistoarele T1 si T2 sunt foarte mari cand tensiunea de iesire este mica , acestea trebuie montate pe radiatoare dimensionate corespunzator . pentru a reduce aceste pierderi de putere se poate conecta in circuit lampa L ( comutand comutatorul S1 in pozitia deschis ) .

Schema Electronica: 
schema electronica Sursa reglabila 0-15 volti 5A
Circuite Electronice: 

Add new comment