.

Abonativa prin e-mail:

Sursa laborator reglabila 0-50V 2A

O sursa reglabila de laborator poate fi realizata utilizand schema electronica de mai jos . Aceasta sursa reglabila de laborator permite reglarea tensiunii de iesire intr-un interval cuprins intre 0 si 50 volti iar a curentul de iesire poate fi limitat la maxim 2A.
Tensiunea de iesire creste liniar cu valoarea rezistentei potentiometrului P1, in timp ce curentul poate fi reglat liniar cu potentiometrul P3. Potentiometrul semiregiabil P2 serveste la reglarea curentului maxim de iesire (valoarea lui maxima este de 2 A).
Stabilizarea tensiunii se realizeaza astfel: intrarea inversoare a lui IC1 se afla la poten¬tialul tensiunii de iesire; intrarea neinversoare este legata in punctul comun R1/P1. Amplifi- catorul operational comanda baza lui T1 astfel incat o eventuala diferenta de tensiune intre cele doua intrari ale sale sa fie compensata. Curentul de colector al acestui tranzistor pro-duce pe R6 o cadere de tensiune; aceasta influenteaza tensiunea de iesire prin etajul final Darlington.
Tensiunea de referinta pe R1 trebuie sa fie de 200 mV. Curentul prin aceasta rezistenta. care este de circa 100 uA, poate trece doar prin P1.
Pentru a mentine stabil curentul de iesire cu cel de-al doilea LM10, partea din tensiunea de referinta culeasa la cursorul lui P3 este comparata cu caderea de tensiune pe R11. Prin aceasta rezistenta circula curentul de ie¬sire.

Schema Electronica: 
schema Sursa laborator reglabila 0-50V 2A cu lm10
Circuite Electronice: 

Add new comment