.

Abonativa prin e-mail:

Sursa de alimentare reglabila 10 300 volti

Cu ajutorul tranzistoarelor de inalta tensiune poate fi realizata o sursa de tensiune continuua ce poate debita o tensiune de alimentare cuprinsa intre 10 si 300 volti ce poate fi reglata cu ajutorul potentiometrului P1.
In mod obisnuit transformatoarele folosite in astfel de surse au cateva infasurari de inalta tensiune si o infasurare de mica tensiune. In acest caz s-a folosit o infasurare de 300 V pentru inalta tensiune, in timp ce o infasurare de 9 V a fost folosita pentru alimentarea circuitului de stabilizare. Acest circuit este foarte simplu si nu mai trebuie explicat.
Redresand tensiunea secundara (300 V) cu diodele D1 ... D4 se obtin 420 V. Pentru a o filtra, trebuie conectate in serie doua condensatoare electrolitice cu tensiunea nominala de 350 V. Doua rezistente (R1, R2) conectate in paralel asigura tensiuni egale pe aceste doua condensatoare. Rezistenta R5 reduce disiparea de putere pe T1 si, impreuna cu o a doua retea RC (R3, R4, C3, C4), aiimenteaza colectorul lui T1 cu o tensiune de intrare filtrata, de aproximativ 350 V. Tranzistoarele T2 si T3 pot fi de tipul BC 547, deoarece ele nu au nici o legatura cu tensiuni si curenti mari. Dioda D7 protejeaza baza lui T3 impotriva varfurilor excesive de tensiune negativa.
Se pot stabili patru praguri diferite de curent, prin intermediul a doua comutatoare claviatura cu 6 poli: 1 mA (nici un comutator apasat), 5 mA (S2 apasat), 15 mA (S2 si S3 apasate) si 50 mA (numai S3 apasat).
Comutatorul S4 permite conectarea instrumentului indicator pentru masurarea de tensiuni.
Curentul este limitat cand depaseste pragurile selectate cu aproximativ 10%. Tensiunea de iesire. Reglaje fine pentru calibrare se pot realiza cu semireglabilul P2.

Schema Electronica: 
Sursa de alimentare reglabila 10 300 volti
Circuite Electronice: 

Add new comment