.

Abonativa prin e-mail:

Stroboscop cu xenon

Un stroboscop foarte siplu de realist poate fi construit utilizand schema electronica din aceast figura . Stroboscopului este conectat direct la retea,asadar masuratorile si expe- rimentarile asupra circuitului neprotejat sunt foarte periculoase .Potentiometrul P1utilizat trebuie sa aiba axul de plastic si va fi montat in asa fel incat nici o parte metalica a sa, sa nu poata fi atinsa.
Stroboscopul este realizat cu o un bec descarcare in gaz, care are forma literei U si este umpluta cu xenon .
Diodele D1 si D2 impreuna cu condensatoarele C1 si C2 formeaza un dublor de tensiune ce ridica tensiunea de la retea pana la aproape 600 V, tensiune ce este aplicata intre anodul si catodul tubului.
Pentru a aprinde lampa este necesar un potential de 5... 10 kV la electrodul de comanda. Aprinderea lampii se pro¬duce in urma strapungerit barierei de izolatie a gazului si este insotita de o crestere foarte ma¬re a curentului prin tub. Potentialul relativ mare pentru grila de comanda este obtinut de la transformatorul de aprindere Tr1. Pentru a pro¬duce un potential inalt la infasurarea secundara, curentul din primar trebuie intrerupt brusc, lucru realizat de tiristorul Th1.
Condensatorul C3 se incarca de la condensatorul C2 (incarcat la 300 V) prin primarul transformatorului Tr1, ce are o rezistenta ohmica redusa. Imediat ce pragul de strapungere a diodelor D3 si D4 este atins, tiristorul Th1 intra in conductie. In acest moment, condensatorul C3 se descarca rapid prin infasurarea primara a lui Tr1, care va induce o tensiune foarte mare in infasurarea secundara care determina aprinderea tubului cu xenon.
Reglarea lui P1 determina gradul de incarcare a condensatorului C3 si deci frecventa de aprindere a tubului.
Rezistenta R1 este cuplata la nulul retelei si este folosita ca limitator de curent.
Tubul cu descarcare in gaz poate fi de tipul 60 W/s si poate fi achizitionat din magazinele de specialitate (la fel si transformatorul de aprindere).

Schema Electronica: 
Schema electronica Stroboscop cu xenon
Circuite Electronice: 

Add new comment