.

Abonativa prin e-mail:

Schema incarcator cu conectare deconectare automata

Un incarcator foarte simplu pentru baterii ce deconecteaza tensiunea de incarcare atunci cand bateria ajunge la tensiunea sa nominala si o reconecteaza cand tensiunea bateriei scade sub un nivel predefinit, poate fi realizat utilizand aceasta schema electronica

O fractiune din tensiunea bateriei se preia de pe divizorul de tensiune R1-R2-R3-R4 si se
compara cu o tensiune de referinta cu ajutorul lui IC2b. Atata timp cat tensiunea bateriei este 0 V. curentul de intrare al AO produce o cadere mica de tensiune pe R5, astfel incat IC2c trece in starea „0“. Prin urmare, releul ramane neactionat.
Cand se conecteaza o baterie, tensiunea sa reziduala redusa asigura bascularea lui IC2c, diodele D4 si D5 sunt polarizate invers, se aplica o tensiune de referinta la intrarea neinversoare a lui IC2d, iar releul anclanseaza. In aceste conditii, bateria se incarca pana cand tensiunea sa atinge nivelul nominal.
Cand tensiunea bateriei coboara sub nivelul stabilit cu P1, IC2b basculeaza din nou si tensiunea de incarcare se reaplica bateriei.

Calibrarea se efectueaza cu un voltmetru conectat la iesirea lui IC2a, dupa care P2 se regleaza pana ce se obtine o indicatie de 3,45 V. In continuare, se roteste P1 in directia rezistentei maxime. Inlocuiti bateria cu o sursa de alimentare stabilizata reglabila si stabiliti-i tensiunea de iesire la 6V(S1 in pozitia 6V), sau la 12V (S1 in pozitia 12 V), aceasta fiind tensiunea la care se sisteaza incarcarea si reglati P1 pana cand actioneaza releul.

Schema Electronica: 
Schema incarcator cu conectare deconectare automata
Circuite Electronice: 

Comments

Salut,
Caut schema unui montaj pentru un sistem eolian, pentru a actiona un releu atunci cand tensiunea creste peste 13.5-14v, sistemul este pe 12 v iar cateodata eoliana se opreste iar curentul se pierde.
As vrea sa folosesc releul la cuplarea unui boiler electric 12v sau 220 v, nu conteaza.
Merci,
Andrei Apopei

Add new comment