.

Abonativa prin e-mail:

Schema Incarcator baterii 12V

Incarcatorul de baterii prezentat in aceasta schema electronica poate fi folosit pentru a incarca una sau mai multe baterii cu tensiunea nominala totala de 12 V (adica zece baterii NiCd 1.2V sau sase baterii de 2V acide cu plumb
Folosirea gresita este practic imposibila; deoarece conectarea bateriilor cu polaritate incorecta, scurtcircuitarea terminalelor de iesire sau caderea retelei nu au nici un efect asupra incarcatorului sau bateriilor.
Alimentarea se preia de ia retea printr-un transformator cu tensiunea secundara de 18 V. lesirea transformatorului e redresata de diodeleD1 - D4 si filtrata cu C1, rezultand o tensiune continua de 22 V disponibila la bornele lui C1.
Bateriile complet descarcate sunt incarcate la inceput cu un curent de circa 6 mA prin R2- D5 si R4-R6-D8. O data ce bateriile de incarcat au atins o t.e.m. de 0,3 +/- 0,5 V, tensiunea baza-emitor a lui T1 devine suficient de mare pentru a aduce tranzistorul in conductie.
Indicatorul incarcarii, D6, lumineaza si de asemenea se deschide T2. Prin R5-R6 circula
curentul de incarcare de circa 60 mA.
Daca bateria se conecteaza cu polaritate inversa sau se scurtcircuiteaza tranzistorul de putere T2 ramane blocat, iar curentul de incarcare nu poate depasi 6-12 mA.

Schema Electronica: 
Schema Incarcator baterii 12V
Circuite Electronice: 

Add new comment