.

Abonativa prin e-mail:

Schema incarcator auto foarte simplu

Utilizand aceasta schema electronica poate fi realizat un incarcator auto foarte simplu ce furnizeaza un curent constant de iesire . Curentul de incarcare constant, furnizat de acest incarcator auto poate fi aplicat acumulatorului prin mufa brichetei de bord.

Incarcatorul consta dintr-un transformator de retea, Tr1, puntea redresoare B1 si condensatorul de filtraj C1. Curentul de incarcare care trece prin regulatorul IC1 si prin rezistentele inseriate comutabile este: 107 mA (47 ohmi); 230 mA (22 ohmi); 500 mA (10 ohmi); 1 A (5 ohmi).

Diodele D1 D4 indica pozitia comutatorului. Tranzistorul T1, R1 si D5 asigura luminarea constanta a diodelor.
Cand bateria nu este conectata, releul nu este actionat iar circuitul este decuplat de la retea.
Cand bateria este conectata, C3 se incarca, T4 se deschide si se activeaza releul. Se produce cuplarea la retea si bateria se va incarca prin D7. Caderea de tensiune aparuta pe D7 determina deschiderea lui T3 si T2, astfel ca releul ramane in continuare actionat. Tranzistorul T4 se blocheaza, colectorul sau fiind la +12 V. Prin rezistorul R5 se mentine incarcat C3, astfel ca tranzistorul T4 ramane blocat.

Pentru ca incarcatorul sa poata functiona si cu baterii complet descarcate, contactul releului poate fi suntat de S1, ceea ce permite conectarea manuala a incarcatorului.

Schema Electronica: 
Schema incarcator auto foarte simplu
Circuite Electronice: 

Add new comment