.

Abonativa prin e-mail:

Schema incarcator acumulatoare miniatura

Un incarcator foarte simplu pentru acumulatoare miniature rotunde poate fi realizata utilizand schema electronica de mai jos .
La acest incarcator curentul de in¬carcare circula doar atunci cand celulele sunt conectate corect la clemele de legatura.
Acest incarcator este de fapt o sursa de curent constant construita cu T2; ea furnizeaza un curent de incarcare de circa 50 mA. Sursa de curent constant lucreaza dupa principiul binecunoscut: dioda Zener si LED-ul mentin constanta tensiunea bazei lui T2, astfel incat si tensiunea pe rezistenta R3 este con¬stanta. Deoarece curentul prin R3 nu se mo¬dificat, si curentul de colector al lui T2 care cir¬cula prin acumulator este constant.
Siguranta contra conectarii gresite consta din T1, D1 si R1. Daca acumulatorul este co- nectat corect, atunci tranzistorul T1 trece in starea de conductie ca urmare a restului de tensiune a acumulatorului. T1 conecteaza atunci sursa de curent constant T2 semnalizand incarcarea prin aprinderea LED-ului .
La conectare gresita a acumulatorului tranzistorul T1 ramane blocat iar LED-ul nu lumineaza. Aceasta cstc in dicatia ca acumulatorul trebuie conectat invers.
Montajul este astfel dimensionat, incat pot fi incarcate concomitent patru acumulatoare NiCd conectate in serie.

Schema Electronica: 
Schema incarcator acumulatoare miniatura
Circuite Electronice: 

Comments

Am avut eu unul low cost daca il pot numi asa Pot sa spun ca e util doar in cazuri exetmre: Iti incarci telefonul cand esti cu cortul la munte, etc.Practic e o rezerva de energie pentru ca are in el un acumulator pe care il poti incarca fie solar, fie la priza, fie la usb, iar apoi, la nevoie iti poti incarca telefonul, etc.Pentru 40 de lei merita sa il ai daca mergi des in calatorii, dar nu este foarte eficient, adica nu iti incarca telefonul mobil daca il pui pe pervaz la soare in timp util; e mult mai eficient sa folosesti incarcatorul de retea.Daca ar fi sa fac o comparatie e ca si cand ai avea cu tine inca o baterie de telefon incarcata, si la nevoie, in cazuri exetmre il poti folosi sa o incarci la soare. Daca e innorat randamentul e foarte mic, spre 0.

Add new comment