.

Abonativa prin e-mail:

Incarcator pentru NiCd NiMh

Acest incarcator pentru acumulatori NiCd (poate fi utilizat si pentru NiMh) permite incarcarea a simultana a maximum sapte baterii NiCd conectate in serie. Acest numar poate fi crescut daca se mareste tensiunea de alimentare cu circa 1,65 V pentru fiecare baterie sumplimentara. In conditiile in care T2 este montat pe un radiator termic adecvat, tensiunea la intrare poate fi marita pana la maximum 25 V.

In mod obisnuit aceste aucmulatoare NiCd se incarca la un curent egal cu o zecime din capacitatea bateriei.
Daca valoarea curentului este mai mare decat cea indicata, timpul de incarcare tiebuie redus in mod proportional, pentru a preveni avarierea elementelor bateriei.
Nivelul curentului de incarcare este controlat cu semireglabilul P1 in intervalul 0 mA 1 A. Curentul poate fi masurat cu un voltmetru conectat tn paralel cu R3( care, pentru a evita calculele suplimentare, are valoarea, convenabila, de 1ohm).
In caz ca va este greu sa procurati un BD 679, acesta poate fi inlocuit cu orice Darlington npn de putere medie, avand parametrii de iesire (tensiune de colector / curent de colector) la nivelul a 30 V si 2 A.

Micsorand valoarea lui R3, curentul maxim de iesire poate fi marit la peste 1 A. Montajul consuma un curent de repaus 15 mA la 12 V.

Schema Electronica: 
Schema Incarcator pentru NiCd NiMh
Circuite Electronice: 

Add new comment