.

Abonativa prin e-mail:

Thermocutter cu fir cald pentru polistiren

Un thermocutter cu fir cald pentru polistiren poate fi realizat utilizand schema electronica din figura de mai jos
Pentru a functiona corespunzator firul trebuie mentinut constant la temperatura corecta; in caz contrar, fie nu se taie, fie va arde materialul si va crea cratere innegrite. Un transformator de joasa tensiune capabil sa genereze un curent de 2 A este suficient pentru montaj. Prin reglarea curentului prin fir temperatura acestuia poate fi controlata. Pentru a reduce consumul si puterea disipata curentul este intrerupt intermitent prin intermediul unui triac.
Un capat al firului (reprezentat in schema prin RL) este conectat direct la infasurarea secundara a transformatorului. N1 si N2 transforma tensiunea din secundarul transformatorului intr-o tensiune dreptunghiulara.
N3 impreuna cu componentele din jur formeaza un comutator temporizat care comanda triacul. Perioada de timp este determinate de C3. Acest condensator se incarca prin P1 si se descarca prin R5 si D3. Nivelele de incarcare si descarcare ale lui C3 sunt limitele nivelelor de prag ale triggerului Schmitt N3. Rezulta ca tensiunea pe C3 va fi logic ”1” sau logic “0”.
Cu un logic 1 N3 primeste un impuls pozitiv de la N2, rezultand un impuls negativ scurt la iesirea sa.
Impulsul negativ determina de asemenea scaderea tensiunii la bornele condensatorului C3 sub nivelul de basculare al lui N3. Acest ciclu poate fi reglat in durata prin intermediul lui P1.
N3 nu va mai reactiona la impulsurile primite de la N2, asa ca iesirea sa ramane in logic „1”. C3 nu se mai poate descarca prin R5 si D3, si deci triacul se va bloca. Dupa un timp (stabilit prin P1) tensiunea pe C3 devine iarasi logic “1” si procesul se repeta. R6 si C4 au ca rol mentinerea in conductie a triacului pe toata durata unei perioade a tensiunii de retea.
Rezistenta firului utilizat nu trebuie sa depaseasca 5 ohmi .

Schema Electronica: 
Schema electronica Thermocutter cu fir cald pentru polistiren
Circuite Electronice: 

Add new comment