.

Abonativa prin e-mail:

Schema lacat electronic simplu

Utilizand cateva component electronice , o tastatura numerica, un circuit integrat CMOS, trei tranzistoare şi un optocuplor poate fi realizat un lacat ,zavor electronic foarte simplu .
Inchiderea este obţinută cu ajutorul unei cascade de comutatoare analogice, fiecare din ele conectat printr-o matrice programabilă la una dintre tastele numerice. Dacă linia A este conectată la tasta 2, linia B la tasta 9 şi linia C la tasta 5 si tasta 2 este apăsată, ES1 se închide şi rămâne închis datorită curentului ce-i parvine prin R7. Dacă este apăsată apoi tasta 9, ES2 se închide şi rămâne închis (deoarece ES1 este deja închis). Acum, tot ce mai trebuie făcut este de a apăsa tasta 5, în urma căreia ES3 se închide, activând astfel optocuplorul, al cărui tranzistor începe să conducă.
Tastele neutilizate în codul ABC trebuie conectate toate la linia D. Când una dintre aceste taste este apăsată, din greşeală sau ignoranţă, linia D comută ES4 la un nivel logic activ „1" (care este menţinut datorită lui R6) şî T1 conduce, provocând dezactivarea completă a circuitului; de fapt, chiar dacă ES1 este din nou acţionat prin tasta aferentă, el nu se va automenţine, atât timp cât T1 este în conducţie. Pentru a porni din nou trebuie mai întâi apăsat butonul S1, astfel ca ES4 să se deschidă şi să blocheze T1. T2 este conectat în paralel cu circuitul de resetare şi comandat de tasta #. Tasta * poate fi utilizată ca un buton de sonerie obişnuit care pune sub tensiune releul Re prin tranzistorul T3 şî comandă astfel transformatorul soneriei.

Schema Electronica: 
Schema lacat electronic simplu cu CMOS
Circuite Electronice: 

Comments

ce se intampla daca apas toate butoanele deodata? nu mi se pare atat de sigur

se intampla acelasi lucru ca si in cazul in care este apasat gresit o tasta( circuitul nu este actionat). Tastele trebuiesc apasate intr-o anumita ordine(1-4)

Add new comment