.

Abonativa prin e-mail:

Schema hidro alarma electronica

Circuitul electronic din schema de mai jos este o hidro alarma foarte simpla , cu ajutorul careia se detecteaza lipsa sau cantitatea redusa a apei dintr-un anumit recipient.
Circuitul electronic este foarte simplu si si formeaza in urmatorul mod : Triggerul Schmitt N1 functioneaza ca oscilator si produce o frecventa de circa 1 kHz. Daca in rezervor este inca suficienta apa, atunci tensiunea alternativa ajunge de la electrodul A la electrodul C. Dupa redresarea cu diodele D1 si D2, la pinul 13 al lui N4 ajunge prin D3 un „0" logic. Prin aceasta, oscilatorul de sunet N4 si buzerul sunt deconectate.
Daca nivelul apei scade intr-o asemenea masura incat electrodul C nu mai este in contact cu apa, atunci se suspenda blocarea lui N4 si buzerul incepe sa sune la intervale regulate. Durata alarmei este determinate de oscilatorul N3 si de condensatorul C6.
Alarma inceteaza imediat ce se umple rezervorul si electrodul C este din nou in contact cu apa. Daca se actioneaza tasta S1 inainte de umplere, LED-ul D5 se aprinde imediat ce apa ajunge la electrodul B. D5 se stinge dupa circa 10 s, pentru a nu incarca prea mult alimentarea.
Ca electrozi se pot utiliza bucati de sarma. Deoarece supravegherea nivelului se face cu tensiune alternative, oxidarea electrozilor este redusa.
Tensiunea de alimentare poate fi cuprinsa intre 5 si 15 V. Daca se alege o tensiune de ali-mentare mai redusa decat cea data, de 9 V, atunci suprafata electrodului C trebuie sa fie cu mult mai mare decat cea a electrodului B. Acest lucru este necesar deoarece exista pierderi ale semnalului de la electrodul C in diodele D1 ... D3.

Schema Electronica: 
Schema hidro alarma electronica
Circuite Electronice: 

Add new comment