.

Abonativa prin e-mail:

Circuit de temporizare cu tranzistori

Utilizand acesta schema electronica poate fi construit un circuit de temporizare foarte simplu ce poate fi utilizat atat pentru temporizarea functionarii stergatoarelor,luminilor de la autovehicul cat si in alte circuite electronice.

Atata timp cat S1 este inchis si lumina este aprinsa. Cand contactul S1 se deschide si lampa se stinge, intreaga tensiune de 12 V a bateriei este prezenta pe comutator. Cand tensiunea pe S1 incepe sa creasca, montajul sesizeaza acest lucru. Tranzistorul T3 si ca urmare, T1 si T2, se deschid ducand la
cresterea tensiunii pe S1 creste pana la 1V, dupa care cresterea se incetineste mult rezultand scaderea treptat a intensitatii luminoase.
La una anumit nivel al tensiunii pe S1 tranzistorul T4 se deschide, ducand la disparitia comenzii pe T3, blocand T3, T2 si T1 (facand ca luminile sa se stinga brusc) .
Ir acest caz, lumina din habitaclu se stinge rapid.
Timpul de intarziere , poate fi reglat cu ajutorul potentiometrului P1.

Schema Electronica: 
Circuit de temporizare cu tranzistori
Circuite Electronice: 

Comments

Buna seara!

Am de facut pentru parte practica la licenta un circuit cu temporizare de tip intarziere pentru stergatoare automobile si nu stiu exact ce trebuie sa fac. Am nevoie de mare ajutor, nu stiu cum as putea acest circuit cu tranzistori sa-l integrez mai departe, sa-l fac unul de tip intarziat.
Trebuie ca eu sa fac acest circuit atat in program cat si fizic.

Nu stiu daca e ok circuitul respectiv pentru un proiect de licenta, dar se poate adapta si pentru stergatoare.
De exemplu se poate elimina becul,iar in locul sau se poate conecta un releu de 12V care va actiona un motoras.
Poate va ajuta si urmatoarea schema
http://www.circuiteelectronice.ro/diverse/circuit-de-temporizare-pentru-...

Salut, cum s-ar putea modifica schema temporizatorului pentru urmatoarea aplicatie: in schema sa fie intercalata o fotorezistenta si de exemplu la lasarea intunericului sa fie comandat un tranzistor dar care sa fie in conductie doar o secunda dupa care sa se blocheze pana in seara urmatoare:D cand din nou la o anumita intensitate luminoasa sa mai dea un impuls. Mai exact vreau sa fac o automatizare pentru irigatii care sa porneasca in fiecare seara cateva minute. Multumesc pentru ajutor.

Aceasta schema cred ca v-ar putea fi de folos
comutator actionat de lumina

Add new comment