.

Abonativa prin e-mail:

Circuit comanda ventilator 12v dc

Utilizand acesta schema eletronica poate fi realizat un circuit electronic ce permite controlarea unui ventilator de 12 volti, a carui consum nu depaseste 200mA.
Acest circuit electronic permite reglarea functionarii ventilatorului, in functie de temperatura .
Pentru a garanta functionarea satisfacatoare a ventilatorului in orice situatie, alimentarea acestuia nu trebuie sa coboare sub tensiunea de pornire. Valoarea ei este egala cu tensiunea de alimentare de 12 V minus tensiunea ,Zener a lui T3-R6-R7. Cu valorile date in schema, alimentarea ventilatorului va fi de minimum 7 V. Daca ventilatorul nu porneste la 25°C, inlocuiti temporar senzorul de temperatura cu un rezistor de 1,8 k si reduceti valoarea lui R7. Daca ventilatorul are turatie prea mare, mariti putin valoarea lui R7.

Cand temperatura ajunge la circa 35°C, circuitul trebuie sa intre in functiune, fapt indicat prin cresterea turatiei ventilatorului sau a tensiunii lui de alimentare. Daca nu se intampla acest lucru, modificati valoarea lui R2 sau reglati un potentiometru plasat in locul ei. La cresterea temperaturii. va creste turatia ventilatorului.

Schema Electronica: 
schema Circuit comanda ventilator 12v dc
Circuite Electronice: 

Add new comment