.

Abonativa prin e-mail:

Termometru electronic pentru radiator

Un termometru electronic foarte simplu poate fi realizat utilizand schema electronica de mai jos . Termometrul nu numai ca afiseaza temperatura radiatorului pe doua afisaje, ci asigura si o iesire pentru comutare care poate fi utilizata pentru conectarea unui ventilator.
Acest circuit consta din patru parti: o sursa de tensiune de referinta IC1; senzorul IC4; partea de afisaj IC2 si IC3; partea de comutare IC5.
Senzorul de temperatura genereaza o tensiune dependenta de temperatura de 10 mV/°K. Partea de afisaj este construita in jurul circuitelor integrate CA 3161E si CA 3162E. IC2 contine convertorul A/D si circuitul multiplexor pentru afisare IC3 este un circuit decodor BCD / sapte segmente
IC2 masoara diferenta dintre tensiunea furnizata de senzor si tensiunea de referinta fixata cu potentiometrul P1.
IC5 compara tensiunea furnizata de senzor cu o tensiune obtinuta, cu ajutorul lui R9 si R10, din tensiunea de referinta a lui IC1. Cand tensiu¬nea senzorului creste peste aceasta tensiune de referinta secundara, iesirea lui IC5 isi schimba starea si tranzistorul conduce
Cu valorile date pentru R9 si R10, comparatorul isi schimba starea la aproximativ 80 grade C. Alimentarea termometrului trebuie sa fie independenta, cu un transformator ce contine doua secundare izolate. Senzorul trebuie sa fie montat pe radiator, cat mai aproape posibil de tranzistoarele de putere.

Schema Electronica: 
Schema electronica Termometru electronic
Circuite Electronice: 

Add new comment