.

Abonativa prin e-mail:

Regulator temperatura cu L121

Utilizand circuitul integrat L121 fabricat de SGS THOMSON si cateva component electronice clasice , poate fi realizat un regulator de temperature foarte simplu .
Circuitul electronic permite ca temperatura dorita in interiorul unei incinte sa varieze intre doua limite prestabilite. Temperatura ambianta este sesizata de un termistor NTC (cu coeficient de temperatura negativ) cu valoarea nominala de 47 kQ la 25°C. Caderea de tensiune pe termistor este folosita pentru fixarea nivelului la una dintre intrariie amplificatoruiui operational din L121. Acest amplificator operational determina pragul de basculare ce comanda circuitul de iesire al integratului. Potentiometrul P2 regleaza a doua intrare din acelasi amplificator ope¬rational si este folosit pentru prescrierea temperaturii la care circuitul intra in functiune.
Atunci cand temperatura din interiorul incintei creste, rezistenta termistorului scade, si va determina ca tensiunea la pinul 3 sa scada. Dupa un timp oarecare, nivelul fixat cu P2 este atins, ceea ce va determina bascularea Iogicii din circuitul IC1. Aceasta va determina intrarea in conductie a tranzistorului T1, ce va actiona ventilatorul permitand accesul aerului rece . Imediat ce temperatura va scadea sub o anumita valoare prescrisa de P1, circuitul va comanda oprirea ventilatorului.
Circuitul poate fi utilizat pentru reglarea temperaturii in interiorul autoturismului necesitand o tensiune de alimentare de 12 volti .

Schema Electronica: 
Schema Regulator temperatura cu L121
Circuite Electronice: 

Add new comment