.

Abonativa prin e-mail:

Indicator de temperatura cu led-uri

Un circuit electronic indicator de temperatura poate fi realizat utilizand schema electronica de mai jos . Circuitul indicator de temperature de mai jos foloseste numai trei circuite in¬tegrate, un senzor de temperatura LM335, un regulator de tensiune LM723 si un detector de nivel analogic cu cinci iesiri, TL489.
Senzorul de temperatura (IC1) este alimentat cu un curent constant de la iesirea de re- ferinta a lui LM723 (IC2). Acesta asigura un punct de zero stabil permitand ca indicatia sa fie
foarte precisa. Componentele din jurul lui 723 sunt astfel alese incat sa permita ca iesirea regulatorului sa varieze intre zero volti si un volt.
El are rol de amplificator cu un castig efectiv de 26 dB. Iesirea sa este cuplata la intrarea de nivel analogic a lui IC3. In functie de nivelul de tensiune de la intrare, acest circuit integrat va aprinde unul sau mai multe dintre LED-urile D1 ... D5. Deoarece sensibilitatea senzorului este de 10 mV pe grad Celsius (10 mV /°C) iar amplificarea lui 723 este de 20 de ori. Inseamna ca TL489 are nevoie de o crestere de 200 mV a nivelului de la intrarea sa pentru a aprinde succesiv cate un LED. La fiecare crestere de un grad a temperaturii se va aprinde un LED.
Intervalul de temperatura este fixat de potentiometrul P1de exempl 18 ... 23°C (5°C). Aceasta gama poate fi schimbata dupa dorinta, prin simpla modificare a valorilor rezistentelor R6 si R7. Pentru aprinderea unui LED la o variatie de doua grade, valorile re¬zistentelor trebuie sa fie de 100 k.

Schema Electronica: 
Schema electronica Indicator de temperatura cu led-uri
Circuite Electronice: 

Comments

V-as ruga pentru o schema cu mai multe leduri (10 sau 20) care sa se aprinda numai cate unul la un moment dat. Multumesc pentru eventuala scchema. Vicu

Add new comment