.

Abonativa prin e-mail:

Detector de fum cu timer 555

Un detector de fum foarte simplu poate fi construit folosind un timer 555 şi un optocuplor. Optocuplorul este folosit ca detector de fum, în timp ce timer-ul 555 este cu conectat in circuit intr-o configuratie astablil ca si oscilator AF pentru a produce un semnal de alarmă prin intermediul unui difuzor.

În absenţa fumului, lumina de la LED-ul optocuplorului cade pe fototranzistor. Ca rezultat, colectorul fototranzistorului este pus la masa. Acest lucru face ca pinul 4 al timerului 555 sa treaca in starea low. În consecinţă, timerul este resetat şi prin urmare, alarma nu este activa.

Atunci când fumul este prezent fasciculul de lumină a led-ului de la optocuplor nu trece spre fototranzistor. Ca urmare şi pinul 4 (reset) al timerului 555 trece in starealogica high, alarma fiind activata.
Tranzistorul si LED-ul optocuplorului trebuie să fie montate în interiorul unei cutii (ferite de lumina ) lasand in exterior doar spatiul prin care fasciculul de lumina de la led trece spre fototranzistor pentru a permite intrarea de fumului.
Acest detector de fum necesită o sursă de alimentare contiuua ce furnizeaza o tensiune cuprinsa intre 9 şi 12 volţi.

Schema Electronica: 
Schema electronica Detector de fum cu timer 555
Circuite Electronice: 

Add new comment