.

Abonativa prin e-mail:

Detector de fum cu LDR si LM1801

Un detector de fum foarte simplu poate fi realizat utilizand schema electronica de mai jos . Circuitul detector de fum din schema de mai jos nu utilizeaza detectia prin ionizare, optocuplori sau gaze ci doua fotorezistente (LDR-uri) si un LED.
Detectorul de fum este construit utilizand circuitul integrat LM1801 ce faciliteaza construirea montajului folosind un minimum de componente .
Dioda D1 redreseaza tensiunea, R7 reducand tensiunea la un nivel convenabil pentru circuitul integrat.
Circuitul utilizeaza o pereche de fotorezistente pentru compensare care inlatura orice modificari in valoarea rezistentei cauzate de temperatura sau efecte de imbatranire. Acest circuit in punte este realizat din reteaua R1, R4, cele doua LDR-uri (R12, R13) conectate la una din intrarile comparatorului de la punctul comun al lui R4 si R13. Celelalte intrari pentru comparatorul intern sunt conectate la punctul dintre R1 si R12 si divizorul de tensiune R2 / R3. Acest aranjament asigura polarizarea ambelor LDR-uri la aceeasi tensiune, pentru a realiza o urmarire corecta.
Fizic, LDR-urile trebuie situate astfel incat particulele de fum sa reflecte lumina de la LED (D2) pe R3, determinand scaderea rezistentei acesteia. Imediat ce comparatorul detecteaza aceasta scadere de tensiune, circuitul integrat comanda tiristorul (SCR) Th1 punand in functiune sirena alimentata la retea. Sensibilitatea circuitului este reglata cu P1, iar LED-ul D2 trebuie montat intre cele doua fotorezistente la distanta aproximativ egala.

Schema Electronica: 
schema electronica Detector de fum cu LDR si LM1801
Circuite Electronice: 

Comments

pentru circuitele de detectare a curentului(in cazul circuitelor de cale BLA)este asemanatoare schema?

Add new comment