.

Abonativa prin e-mail:

Indicator de temperatura cu dioda

Un indicator simplu si ieftin, care sa indice temperatura unui radiator in circuitele de mare putere, poate fi realizat utilizand aceasta schema electronica .
In schema electronica a indicatorului de temperatura, caderea de tensiune pe dioda la temperatura mediului este folosita ca nivel de referinta. Temperatura este masurata de un tranzistor montat pe un radiator sau aproape de tranzistorul de putere supravegheat.
Senzorul de temperatura este T1 si tensiunea sa de baza - emitor este comparata, prin intermediul potentiometrului P1, cu nivelul de referinta in punctul comun al lui D1 si R1. Tranzistorul va ramane blocat atata timp cat temperatura ramane sub un anumit nivel, care este fixat cu P1. Tensiunea baza-emitor a tranzistorului va scadea cu circa 2 mV pentru o crestere de temperatura de circa 1°C. Cand tensiunea baza - emitor a tranzistorului cade sub nivelul de tensiune al cursorului lui P1, tranzistorul va intra in conductie si va aprinde D2.
Valorile lui R1 si R2 sunt depen dente de tensiunea de alimentare Ub si pot fi calculate cu relatiile:
R1 = [(Ub - 0,6) / 5] k; R2 = [(Ub — 1,5) / 15] k

Schema Electronica: 
schema Indicator de temperatura cu dioda
Circuite Electronice: 

Comments

Salut. Eu vreau sa fac un senzor de temperatura, cu releu, montat pe o centrala cu lemne. Mai exact, centrala are o pompa care face circulatia apei, dar care consuma mult si foarte des este inutila. Centrala fiind departe de casa e greu sa mergi pana la ea si sa opresti/ponesti pompa de 10 ori pe zi.
Astfel vreau un releu care sa porneasca pompa peste o anumita temperatura, si sa o opresca cand ajunge la alta temperatura(sa se regleze treaba asta cu doua reostate). Se poate realiza asa ceva? Mersi

Acest lucru se poate executa cu 2 termostate. La centrala mea functioneaza... Trimite o adresa de mail, ca sa trimit schema de legatura !

poate a ajuta aceasta schema http://www.circuiteelectronice.ro/detectoare/regulator-temperatura-cu-l1... , inlocuind motorul cu un releu de 12V si facand mici modificari pentru a o adapta nevoilor dumneavoastra

Daca vrei siguranta, totul trebuie sa se invarta in jurul unui supraveghetor de flacara electronic. Caci daca ti se opreste pompa la 70 de grade si mai arde focul....
Deci supraveghetorul de flacara este prioritarul, iar apoi pune-i prima recomandare.
Dar asta este o parere. Pana la urma tu esti beneficiarul si tu decizi ce vrei si cata siguranta vrei sa ai, mai ales ca nu ai accesul imediat la centrala.

Salut, am tema unui proiect : concepeți un lanț de măsurare cu senzor de temperatură de tip tranzistor, îmi puteți da o idee? despre ce fel de termometru trebuie să scriu :)mulțumesc anticipat :)

Add new comment